Krajem 1991. godine područje grada Rijeke još je bilo sjedište okupacijskih snaga “JNA”, koja je bila izolirana u vlastitim vojnim objektima i otvoreno najavljivala kako će izvršiti nasilan izlazak iz vojarni djelujući po civilnim ciljevima u gradu i okolici, pri čemu će joj svesrdno pomoći već sasvim srbizirano  ”vazduhoplovstvo”.

101. lap PZO ustrojen je 08.01.1992., te se našao pred realnom mogućnosti napada na grad iz zraka, pa se smjesta prišlo organiziranju lučkih PZO baterija u jedinstveni sustav uvezan sa brojnim motriteljima, koji su osmatrali nebo kako bi na vrijeme dojavili o eventualnom naletu neprijateljskih zrakoplova. Snage 13. korpusa napustile su grad i teritorij RH sukladno dogovoru Vlade i neprijateljskog zapovjedništva, pa je tako zračna luka u Puli ostala pod nadzorom hrvatskih snaga.

Novonastalom situacijom, organizirana je jedna posebna postrojba, kao interventna grupa, mobilna lako pokretna postrojba PZO, koja je nazvana “Leteći medvjedići”. Odlazila je na vatrene položaje kada je procijenjen pravac djelovanja neprijateljskog zrakoplovstva. Osnovna zadaća puka bila je PZO zaštita šireg područja grada Rijeke, a s vremenom je još nešto proširena. Značajniji objekti obrane bili su brodogradilište “3. Maj”, tvornica “Torpedo”, riječka luka, tvornica ‘Vulkan”, brodogradilište “Viktor Lenac”, pogonski kompleksi rafinerije nafte na Urinju i Mlaki, brodogradifište “Kraljevica”, most na Krku, aerodromi na Krku i Grobničkom polju te uža gradska jezgra i mob. zborišta postrojbi.

Postrojbe intenziviraju osiguranje PZO prostora Ličke bojišnice da bi 08. siječnja 1993. godine nastala sukladno preustroju Hrvatske vojske. 203. trbr PZO. Brigada je odmah preuzela područje odgovornosti nad nebom Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije. Postrojba je sudjelovala u akciji “Medački Džep” i tada su prvi put djelovali uz pješaštvo protiv neprijatelja na zemlji. Po ustrojavanju brigada je počela dobivati i provoditi ZVO sa ročnim sastavom.

U vojno redarstvenoj akciji “OLUJA” dijelovi postrojbe sa “BOV-3” i “Pragama” pridodani su 1. gmbr, 128. br i 133. dp i ravnopravno sa njima, dajući topničku potporu djelovali prema neprijatelju. Osim toga brigada je osiguravala i PZO prostor tri županije u zoni odgovornosti ZP, kako bi eventualni očajnički napadi neprijateljskog zrakoplovstva bili osuječeni. Nakon uspješnog djelovanja u akciji “Oluja” dijelovi postrojbe bili su angažirani i u drugim dijelovima naše domovine.

Zapovjednici postrojbe bili su:

• Silvano Kljun (101. lap PZO)

 • Zvonimir Lulić  • Branko Plukavec

Prethodni članakRiječki pabirci X: O zaboravljenoj riječkoj obitelji Gladić
Sljedeći članak305. logistička brigada Rijeka