Temeljem Zapovijedi NGS OS RH 27. studenoga 1991 godine, ustrojena je Pozadinska baza Operativne zone Rijeka, sa sjedištem u Rijeci – Vojarna “Trsat”, kao posebna, specijalistička djelatnost u sastavu HV. Prve djelatnosti Logističke baze bile su uređenje pripadajućih prostora u vojarnama “Trsat”, “Draga”, “Klana” i skladište “Lisac” za odgovarajuće namjene.

LoB je vršila logističku potporu svih postrojbi OZ Rijeka i postrojbi koje nisu bile u mobilizacijskom razvoju. Posebice velika logistička potpora data je postrojbama na Ličkoj bojišnici koja je funkcionirala neprekidno uz angažiranje svih vojnih i nevojnih struktura.

Od 01. siječnja 1993. godine u Gospiću djeluje Odjeljak logističke baze putem kojeg je poboljšana opskrba i logistička potpora postrojbi na Ličkoj bojišnici

Od svog postanka, 305 LoB Rijeka uspješno je obavljala sve zadače logističke potpore svih postrojbi na području OZ Rijeka, ZP Gospić i V ZP OS RH.

Prostor na kojem su se nalazile i djelovale postrojbe OZ Rijeka, prostirao se na području 21 općine na površini od preko 10 500 km2. Prosječna udaljenost dostave svih MTS-a u postrojbe iz LoB u Rijeci iznosila je cca 95 km (najbliža 45 km, a najudaljenija 200 km). ne ubrajajuči mjesta u RH izvan zone odgovornosti OZ Rijeka, za koje je također bila angažirana. Istovremeno je uloženo dosta truda i napora u razvoju i popuni baze, jačanjuOSRH i Hrvatske države je dobrim dijelom omogučeno donacijama društvenih organizacija i privatnih poduzeća.

Zapovjednici baze bili su:

• Tomislav Krsnik,

• Ivica Nekić i

 • Nikola Odobašić.

Prethodni članak203. brigada PZO RIJEKA
Sljedeći članak138. brigada HV Delnice