Delnička radionica interpretacije baštine

Nana Spadoni

0
992

               Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, u sklopu projekta Hera i Hercultour, od 18. – 20. veljače 2019. godine u Delnicama je održana radionica interpretacije baštine. Cilj radionice bio je potaknuti razvoj kulturno-turističkih centara i posjetiteljskih centara te promocija održivog turizma u Gorskom kotaru, a iskusne predavačice Iva Silla (Secret Zagreb) i Silvija Jacić (Promo&Press) te glavna organizatorica i turistička vodička Jelena Holenko Pirc (Lynx&Fox), svojom su velikom strašću, te iznimnom stručnošću i predanošću, na desetak sudionika uspjele prenijeti ne samo dio svoga znanja i iskustva, već i neizmjerno pozitivnu pokretačku energiju.

Putovi Frankopana bili su polazišna točka radionice pa su se tako na itineraru studijskog putovanja našli i dvorci Zrinskih u Čabru i Brodu na Kupi, dvorac Stara Sušica te dvorac Severin.


Slika 1 – Dvorac Zrinskih u Čabru ujedno je dom Galerije Vilim Svečnjak

U sklopu projekta Putovima Frankopana na toj su ruti neki dvorci već obnovljeni, a trenutno se radi i na uređenju postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, koji će zasigurno biti odredište mnogih izletnika i školaraca.


Slika 2
Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi nalazi se uz samu granicu sa Slovenijom, a uz njega se veže brojne priče

Ipak, treba primijetiti kako Gorski kotar još uvijek nije dovoljno zastupljen kao turističko odredište, za što se posebno zalaže glavna organizatorica Jelena Holenko Pirc, koja uz pomoć lokalnih institucija i neumornih Gorana neumorno radi na prepoznatljivosti Gorskog kotara. Tako smo imali prilike posjetiti i lokalne obiteljske poljoprivrednike i gospodarstvenike u svome najboljem izdanju.
Popovićev mlin u Delnicama,  Panova staza u Kamačniku te proizvodi OPG-a Krepenc, Arbanas i Pintar samo su djelić ljudskih, prirodnih i gastronomskih ljepota koje smo otkrili u svojem kratkom, ali slatkom boravku u Delnicama.


Slika 3 – Sudionici radionice na ulasku u Popovićev mlin u Delnicama. Električni mlin započeo je s radom 1925. godine, dok Delnice dobivaju izvor električne energije 1927. godine.

Iako je radionica prvenstveno imala edukativan karakter, organizatorice i predavačice itekako su si dale truda da uspijemo doživjeti sve čari Gorskog kotara te shvatimo njegovu važnost gledajući širu sliku. Kroz praktičan rad i kreativno promišljanje nametala su se jednostavna rješenja, vrlo lako izvediva i sa malim budžetom, no s puno mašte, upornosti i kvalitetnim rezultatima.


Slika 4 – Sudionici radionice ispred dvorca Stara Sušica prezentiraju svoje interpretacijske ploče

S novim znanjima, idejama i ogromnom količinom pozitivne energije, vjerujem da će svi sudionici i dalje, uz parolu tuđe poštuj, a svojim se diči, prenositi svoju ljubav prema kulturi i baštini svoga zavičaja, čiji je Gorski kotar neizostavni dio.


Slika 5 – Andrija Zbašnik Osnovnou školu Čabar oslikao je motivima Čabra i mudrim riječima

Nana Spadoni/Primorski Hrvat

Prethodni članakKako su Zamećanke obranile crkvu Presvetog Srca Isusova i pomaknule državnu granicu
Sljedeći članakAntička toponimija Primorja IV.