Matica Hrvatska Zagreb: Predstavljanje knjige Leonarda Eleršeka i Rada Žica Mikulina PUTOM SUNCA CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA

0
1296

U četvrtak, 16. siječnja 2020. u 12:00 sati, u dvorani Jure Petričevića, Matica hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga

Leonarda Eleršeka i Rada Žica Mikulinog
PUTOM SUNCA CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA

O knjizi su govorili:
prof. dr. sc. Stipe Botica
prof. dr. sc. Ante Uglešić
prof. dr. sc. Serđo Dokoza
Tuga Tarle, prof.

Hrvatska pučka saga s otoka Krka koju je prije više od 60 godina ZAČARKAO Rado Žic Mikulin zaplovila je PUTOM SUNCA, uz pomoć Leonarda Eleršeka u knjigu – CRVENI BOJOVNICI IZ HOREZMA. Predaja prati povijest hrvatskog naroda kroz daleka stoljeća i mnoge zemlje u kojima je živio. Priča je pripovijedana naraštajima, a zapisana je 1951. godine u malom gradiću Puntu na otoku Krku, na arhaičnom i vrlo specifičnom lokalnom čakavskom dijalektu. Kazuje nam kako je hrvatski narod, hrvatski težački puk, što počesto njegove elite nisu, vidio sebe kroz svoju povijest, čuvajući svoj ponos i svoje ime.

Ta saga pripovijeda o dolasku naroda Hrvata na Jadran, životu i selidbama bespućima Euroazije kroz otprilike dva milenija njegove povijesti. Pred nama se nalazi u čakavskom izvorniku i u prijevodu na standardni i mnogo mlađi, štokavski hrvatski jezik. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Knez Mikula IV., g. Petar Kopanica, svečano je najavio osnivanje ogranka Matice Hrvatske na Krku čiji će počasni predsjednik biti dr.sc. Rado Žic.

Prethodni članakČestit i blagoslovljen Božić & sretna 2020.!
Sljedeći članakDan otvaranja Rijeka EPK 2020: Beethoven 250