138.brigada HV je osnovana ukazom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 28.10.1991.godine. U početku je brigada bila sastavljena od postrojbi ZNG-a s područja općina Delnice, Čabar i Vrbovsko.
Prvu akciju brigada je imala 5. studenog kada su zauzeti svi vojni objekti JNA u Delnicama čime se došlo do prijeko potrebnog oružja i municije.
Dana 19. prosinca brigada odlazi na ličko ratište gdje se pridružuje 111. riječkoj brigadi.
Ondje je ostala gotovo 5 godina, sve do studenog 1995.
U operaciji „Oluja“ brigada, sada ustrojena kao 138. domobranska pukovnija, bila je uspješna u prodoru na pravcu Glibodol – Lička Jasenica i dalje prema Rudopolju i Korenici.
Tradicije brgade i sjećanje na njen ratni put nastavlja Klub 138.br.HV čiji je cilj nastavljati tradiciju postrojbe i čuvati sjećanja na njen doprinos Domovinskom ratu.
U skladu s tim do danas su objavljene dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište.

S idejom čuvanja povijesti postrojbe nastavlja se i dalje kroz obilježavanje obljetnice kroz pisane materijale i dokumentarne filmove.

Do 1995. godine, dakle gotovo pet godina, domovinu su čuvali bez ijednog incidenta, ali uz, na žalost, 15 poginulih i 220 ranjenih.
U poratnom razdoblju do danas je umrlo oko 500 pripadnika brigade, a među njima i prvi zapovjednik brigade Ivan Gašpar.
Svoj zadatak u Lici brigada je obavila na najbolji mogući način te potom isto tako sudjelovala u vojno-redarstvenim akcijama »Bljesak« i »Oluja«
pri čemu su u »Oluji« zajedno s drugim postrojbama HV-a došli do granice s Bosnom i Hercegovinom,
nakon čega su na vraćenom području držali položaje kod Plitvica.
Uz Gorane brigadu činile i bojne sastavljene od vojnika iz Rijeke, Opatije sa Krka.

Svako obilježavanje Dana 138. brigade HV-a za Grad Delnice je dan ponosa, zahvale i pijeteta prema svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne Hrvatske,
posebno prema članovima »Goranskih risova« jer je njihov doprinos neprocjenjiv i nemjerljiv.

zapovjednici:

Ivan Gašpar

Miljenko Balen

Prethodni članak305. logistička brigada Rijeka
Sljedeći članakRijeka EPK 2020. sramota desetljeća