Arhitekt Branko Silađin, autor rekonstrukcije pješačkog mosta koji je ujediio dva grada, izradio je idejni projekt dovršetka memorijalne kapele sv. Ivana Nepomuka, traga slojevitosti života i kulture prostora Rijeke. Ideju su prilikom obilježavanja 300 godišnjice postavljanja kapele 2017. već podržali i Grad i gradonačelnik.

Ponovio bi da  je ključno uključivanje ove mini akcije u veliku i najveću Riječku akciju i događanja, a to je Rijeka 2020.- Prijestolnica europske kulture. 

Ovom minijaturnom intervencijom dao bi se novi životni impuls cijelom prostoru okruženja, jedna tamna i problematična “crna” urbana točka postala bi Svijetlo prostora a ispričana priča novi interes ne samo za prijatelje i goste grada, već sigurno interesantna i mnogim stanovnicima Rijeke.
Ova akcija ima momentalnu, ali i trajnu nemjerljivu urbanu vrijednost nesrazmjerno veću od troškova. Isto se tako može uključiti u prezentaciju kulture i to lijepom pričom o slojevitosti urbane kulture ovog prostora.
Možete mirno govoriti ne samo o mojoj privoli već i o mom punom angažmanu da  taj prostor dobije novi impuls života.

Branko Silađin

Nakon završetka 2. Svjetskog rata. godine 1946. na Rječini je stvoren most-trg kao simbol ujedinjenog grada. Uklanjaju se ostaci kapele koji se kao ‘ kip sv. Ivana Nepomuka i danas čuvaju u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ova replika kapelice, kao memorija bogate i dramatične povijesne slojevitosti života i kulture ovog prostora, izgrađena je 1999. godine, a dovršena 2020. u povodu godine Rijeke prijestolnice europske kulture.

Prethodni članakMuzejski trg ili slijepa ulica
Sljedeći članakRiječki pabirci IV.: A lingua dolosa