Specijalna postrojba GSHV bojna ”Matija Vlačić” Šapjane

0
813

Okupljanje dragovoljaca iz Rijeke, Opatije i okolice započelo je sredinom 1991. godine, u prostorijama lokalne samouprave Grada Opatije u Voloskom. Situacija na terenu RH i ratna djelovanja te dolazak instruktorske skupine iz sastava bojne „Zrinski“ ubrzala su proces, tako da se Bojna “Matija Vlačić” ustrojila 15. rujna 1991. godine u Opatiji s namjenom djelovanja na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Odmah nakon ustrojavanja i opremanja veće skupine dragovoljaca opremom i naoružanjem, započinje intenzivnija obuka koja se pretežno temeljila na psihofizičkoj spremnosti, rukovanju postojećim borbenim sredstvima i opremom koja je tada mogla biti dostupna te provedbi obuka u vojnoj taktici.

Bojna u studenom 1991. odlazi na istočnoslavonsko bojište, a potom se od prosinca iste godine prebacuje na područje zadarskog zaleđa gdje borbeno djeluje do veljače 1992. godine. U ožujku iste godine postrojba se premješta na Južno bojište gdje s ostalim postrojbama sudjeluje u zaustavljanju neprijateljskog napredovanja i izviđanju neprijateljskih položaja.

Tijekom provedbe operacije Maslenica bojna „Matija Vlačić“ jednim dijelom djeluje i na pravcu Seline – Rovanjska – Maslenica, a glavninom snaga je u sastavu grupacije Specijalnih snaga (Bojna Zrinski i Bojna Matija Vlačić) te djeluju na potezu Suhovare – Drače – Murvica – Kašić. Na području zadarskog zaleđa bojna “Matija Vlačić” ostaje sve do jeseni 1993. godine, kada se u mjesecu studenom premješta i izvršava borbene zadaće u zoni odgovornosti Južnog bojišta.

Početkom 1994. godine, postrojba se pripaja i djeluje pod zapovjedništvom Zbornog područja Split, na području zadarskog, biogradskog i šibenskog zaleđa. Preustrojem Hrvatske vojske odnosno Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 31. ožujka 1994. godine, Bojna prestaje postojati te prelazi u sastav 1. Hrvatskog gardijskog Zdruga.

Tijekom Domovinskog rata devetorica pripadnika ove Bojne ugradilo je život u stvaranje Lijepe naše.

Nekolicina bivših pripadnika bojne „Matija Vlačić“ i danas su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, i ostalih postrojbi i Zapovjedništva OS RH.

Zapovjednici postrojbe bili su:

Čedo Blašković

Đoni Maksan

Miroslav Brnelić

Zahvaljujemo gdinu Milanu Kurilju na pomoći u stvaranju teksta.

Prethodni članakDa se ne pozabi DOMOVINSKI RAT
Sljedeći članakDomaći plesovi, folklor Primorja, Gorskog kotara, Istre, tanci