Dan sv. Ivana Nepomuka

0
912

U četvrtak, 16. svibnja 2019. slavimo Dan sv. Ivana Nepomuka. Župa Sv. Ćirila i Metoda , župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Udruga za očuvanje baštine Primorski Hrvat pozivaju vas na Proslavu svetog Ivana Nepomuka:

17:30 sati – Okupljanje pred ,,Continentalom“ uz repliku kapele: molitva i procesija do crkve Uznesenja BDM

18 sati – Sveta Misa, predvodi o. Vatroslav Halambek Dl. duhovnik Bogoslovnog sjemeništa ,,Ivan Pavao II.“ u Rijeci

19 sati – Predavanje u vanjskoj župnoj dvorani prof. dr. sc. Josip Jurčević ,,Samo će nas istina osloboditl“

Kapelu sv. Ivana Nepomuka u Rijeci na mostu preko Rječine su 1717. godine sagradili isusovci, a stajala je do sredine 20. stoljeća kada je maknuta. U neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila kapela, sagrađena je replika spomenute ‘kapele’, ali bez vjerskih obilježja. Kip sv. Ivana Nepomuka je prenesen i do danas se čuva u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva /Assunta) kao i ostaci nosivih stupova kapele.

Kapela sv. Ivana Nepomuka nalazila na mostu preko Rječine i bila mjesto povezivanja tada dva grada – Sušaka i Rijeke. Kroz nju je, nakon što je Rijeku 1924. anektirala Italija, prolazila i državna granica.

Kip sv. Ivana Nepomuka je prenesen i do danas se čuva ovoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao i ostaci nosivih stupova kapele.

Kip sv. Ivana Nepomuka iz nekadašnje kapele na granici nalazi se u Crkvi Uznesenja Bl.Djevice Marije

Budući da se grad Rijeka priprema za Europsku prijestolnicu kulture, inicijative o postavljanju križa i kipa svetog Ivana Nepomuka na izvorno mjesto dobijaju dodatnu važnost.

Prethodni članakPJESME I PLESOVI LIBURNIJSKOG KRASA I GROBNIČKOG KRAJA
Sljedeći članakPovodom 59. festivala hrvatskih kazališnih amatera