U travnju 1524 godine Petar Kružić ostvaruje svoju prvu veliku pobjedu nad Turcima koja je odjeknula u Europi. Tada je porazio dvostruko jače turske snage koje su opsjedale Klis pa se ovim tekstom sjećamo junačke obrambene borbe Petra Kružića protiv nadmoćnijih turskih osvajača.

  Priča o Klisu (i Senju) je ujedno priča o Petru Kružiću i Alvise Grittiju, a nju započinjemo još 1516 godine kada mletački zapovjednik obavještava Veneciju da Klis plaća danak Turcima. Tri godine kasnije nakon što Petar Kružić postaje zapovjednik Klisa stvar se promjenila, a do definitivne promjene dolazi 1521 godine kada Sulejman zaključuje da su ga Hrvati prevarili i da neće nikada priznati njegovu vlast.

  Cilj turskog napada u Dalmaciji je bio osvajanje nekog jadranskog grada koji kasnije može postati baza za napad na Senj, Rijeku i na kraju krajeva Veneciju. Na putu vojske se tako već 1524 godine našao Klis koji će se naći pod dvomjesečnom opsadom. Ovu tursku opsadu će poraziti Petar Kružić koji se kod Solina iskrcava 10 travnja i potpuno iznenađuje dvostruko jaču tursku vojsku što će odjeknuti u tamošnjoj Europi kojoj su trebale dobre vijesti nakon pada Beograda.

  Dok je ovaj prvi ozbiljniji pokušaj osvajača propao onaj iz 1527 nije. Tada Murad beg osvaja Obrovac i ušće Zrmanje gdje uz pomoć Venecije počinju graditi ratne brodove. Taj njihov plan će u srpnju 1530 godine poremetiti ponovno Petar Kružić koji zapovjedajući senjskim brodovima uništava brodove koje grade Turci kod Obrovca.

  Tada na scenu stupa vanbračni sin mletačkog dužda Alvise Gritti. On je istovremeno bio savjetnik turske vlade, savjetnik proTurskog kralja Ugarske Ivana Zapolje i kvazi dužnosnik Venecije koja ga je proglasila vojvodom od Senja i Klisa koje drže Petar Kružić i Hrvati. Nakon što su branitelji Klisa 1532 godine još jednom odbili napad Turaka na vrata im je „pokucao” Alvise Gritti s mletačkim dokumentom o vlasništvu nad tvrđavom nakon čega mu branitelji otvoraju vrata.

  Kada je vijest da sin mletačkog dužda zajedno s Turcima osvaja kršćanske gradove došla prvo u Veneciju, a potom u ostatak kršćanske Europe izbio je prvorazredni politički skandal. Čak i u samoj Veneciji se posumnjalo u mentalne sposobnosti dužda koji pomaže Turcima da se utvrde u Dalmaciji.

  U doba predaje Klisa Petar Kružić se nalazio u Italiji tražeći vojnu i financijsku pomoć. Kako je taj posjet bio više nego uspješan on se u rujnu vraća u Dalmaciju gdje prvo oslobađa Solin, a potom i Klis. Po oslobađanju Solina on je zatražio od kralja Hrvatske Ferdinanda Habsburga slanje novca kako bi se dodatno ojačao Solin što je ovaj odbio čime dolazimo do prvog koraka koji kasnije dovodi do katastrofe.

  Drugi korak u tom smjeru je predstavljala odluka Mletačke republike iz 1536 godine da ratnim brodovima blokira dostavu hrane i bilo kakve druge pomoći Klisu. Ta odluka je bila donesena zajedno s turskim novim napadom na tvrđavu tako da je Petar Kružić s pojačanjima bio prisiljen istovremeno izbjegavati Mlečane i poraziti Turke.

  Na žalost to nije bilo moguće pa su pojačanja koje je Petar Kružić vodio bila 10 ožujka 1537 godine poražena od Turaka, a on sam ubijen. Dva dana kasnije kada su branitelji čuli za smrt Kružića oni su sklopili dogovor o kapitulaciji koji će Turci zadivljeni junaštvom branitelja potpuno poštivati pa će se većina njih preseliti u Senj od kuda će nastaviti borbu protiv Turaka.

  Za kraj ovih događaja iz naše povijesti red nam je samo napomenuti da je kazna Alvisa Grittija stigla još 1534 godine. Nakon neuspjeha kod Klisa Gritti je sam sebe proglasio banom Hrvatske i poslao glasnike kojima je plemiće obavještavao o svom izboru i miru sklopljenim s Turcima. Kako mu nitko u to nije povjerovao iz Istanbula će se potom vratiti u Ugarsku gdje će ga ubiti ljudi Ivana Zapolje kojima se bio popeo na vrh glave.

HLADNA ISTINA: PETAR KRUŽIĆ

Prethodni članakIgor Žic: Deset pisama iz Beograda Vatroslava Cihlara IV.
Sljedeći članakdr.sc. Hrvoje Pende: Riječke pravaške davorije