Počasni član: Vlasta Juretić Knezova

0
804

Vlasta Juretić Knezova, spisateljica i duša Grobnika rođena je 14. listopada 1949. leta u Rijeci, a njen život posvećen je industriji kulture, Grobnišćini, čakavšćini, obitelji, vjeri i domoljublju. Na  preko 2000 stranica objavila je 8 knjiga (poezija, zapisi, putopisi, novele, igrokazi…) i jedan roman.  Autorica je tekstova preko 200 pjesama izvedenih na raznim festivalima zabavne glazbe (Zagrebfest, Splitski festival, MIK, Šibenski festival, Grobnička skala te festivalima hrvatskih klapa u Omišu, Kaštelima, Buzetu…).
Napisala je Grobničku mašu i tekstove na postajama Križnog puta u Cerniku/na grobničkoj čakavštini (zaštićeno kulturno dobro RH). Dobitnicom je preko 50 festivalskih nagrada.

Suautorica je teksta, scenaristica i redateljica 50-minutnog edukativno-igranog filma za djecu Sigurko (1999.) te preko 50 televizijskih emisija Kartulina z MIK-a (scenaristica Festivala Melodije Istre i Kvarnera od 2000. do 2009. godine). Na scenu je postavila više svojih djela na čakavštini u zemlji te u Poljskoj 2003. godine (Wrzesnia), kojem stručni ocjenjivački sud dodjeljuje priznanje Najbolje kazališno ostvarenje festivala temeljeno na folkloru. Urednicom je preko četrdeset kataloga i drugih tiskovina, deset godina je bila urednica jedinog glasila na čakavštini u Hrvatskoj (Grobnički list). Zajedno sa skladateljem Vinkom Škaronom suautoricom je kantate Kantata od svetoga Bartola, praizvedene 2009. godine za proslave 100 godina župne crkve u Cerniku (nominacija za nagradu Porin 2010.).

Članica je Matice hrvatske i Upravnog odbora Čakavskoga sabora, kojeg je od 1998. do 2006. u dva mandata bila dopredsjednicom

Autorica je novog koncepta izložaba pod nazivom “priziv” i 43-minutnog dokumentarnog filma “Priziv na devet u Grobniku”.

1998. godine pokreće čakavsku glazbenu manifestciju za mlade talente – Festival Grobnička skala te je zajedno sa skladateljem Vinkom Škaronom njegovom izvršnom producenticom.

Izabrane nagrade i priznanja

2007. Nagrađena je za osobite uspjehe u razvoju i očuvanju kulturne bašćine Grobnišćine  s posebnim priznanjem Općine Čavle, a 2009. dobila je Povelju Zvane Črnja – posebno priznanje Čakavskoga sabora za čuvanje i promicanje čakavske baštine.

2018. postala je prva počasna članica po izboru pokretačkog odbora  Primorskog Hrvata.

Prethodni članakPočasni član: Rado Žic Mikulin
Sljedeći članakPočasni član: Radojka Šverko