Cijena Galeba

0
715

Udruga Primorski Hrvat uključivala se u više navrata u raspravu o brodu Galeb. Premda cijela priča ima i politički/ideološki kontekst, nas prvenstveno zanima onaj vezan uz baštinu i financiranje. Držimo da Galeb nije dio riječke industrijske baštine, a novac uložen u njega umanjit će ulaganja u stvarnu riječku baštinu.

Član Primorskog Hrvata Robert Orlović je uz suradnju nekolicine stručnjaka izradio tablicu koja pokazuje projekciju rashoda i prihoda vezanih uz Galeb. Prilažemo je ovome članku kao doprinos raspravi. Napominjemo da su ovo samo procijenjeni troškovi, ne treba ih uzimati kao sto posto točne i rado ćemo poslušati primjedbe. Za neke stavke nemamo procjenu troškova (0 kn) pa ukoliko su nekome poznati neka nam dojavi.

Ističemo da Primorski Hrvat kao demokratska udruga kojoj su prihvatljive sve nacionalne, vjerske, političke, svjetonazorske skupine ne podržava, ali se i ne protivi obnovi m/b GALEB od strane privatnih investitora koji će investirati vlastiti novac u projekt.

Namjera nam je široj javnosti približiti tematiku jer vjerujemo da mnogi ne znaju na kakve sve troškove vezane uz održavanje Galeba valja računati.

Sažetak tabele: u najboljem slučaju, uzevši u obzir da će dio ulaganja pokriti EU fondovi i da će brod imati prihodovne djelatnosti, grad Rijeka bi trebao idućih 10 godina (vrijeme vraćanja kredita) svake godine uložiti cca 15 milijuna kuna u brod. To je 15 milijuna kuna manje za stvarnu riječku baštinu!

Molimo sve odgovorne da ne guraju grad u ovu financijsku katastrofu, bar ne bez referenduma kojim bi građani Rijeke donijeli odluku!

Prethodni članakPABIRCI V.: … vulgo Fiume oder Reka
Sljedeći članakDa se ne pozabi DOMOVINSKI RAT