Kad iz usta predsjednika države Zorana Milanovića koji je u vrijeme Domovinskog rata bio vojno sposoban muškarac, dapače VOJNI OBVEZNIK, a izbjegao je odlazak u obranu Domovine kao obična kukavica, dezerter ili kalkulant, čujete da spomen obilježje poginulim pripadnicima pod HOS-ovim znakom treba “maknut…” ili “bacit…”, čovjek se naprosto zapita čime smo kao narod zaslužili da nam netko takvog uličarskog pedigrea dijeli “povijesne” lekcije.
Kako bilo, svjedoci smo da se po tko zna koji puta iz istog korpusa čuju iste interpretacije o rečenici koja čini sastavni dio HOS-ovog znaka pod kojim su časni sinovi i kćeri stali na put nemanima koje su htjele slomiti Hrvatsku i hrvatski narod i da se riječi “ZA DOM SPREMNI!” učestalo povezuju sa ustaštvom, poglavnikom Ante Pavelićem i Nezavisnom Državom Hrvatskom, iako nijedan od tih pojmova nema povijesnog ni fizičkog doticaja sa samim Domovinskom ratom koji je prema Ustavu RH trajao 1991-1995.
No, da ne duljim, pozdrav “ZA DOM SPREMNI!” napisan na HOS-ovom znaku korištenom u obrani Republike Hrvatske tijekom velikosrpske i JNA agresije u Domovinskom ratu ima sa istom rečenicom iz NDH isto toliko veze kao i CRVENA PETOKRAKA koju su na kapama nosili agresorski vojnici 1991. sa onom iz 1941- 1945. dakle, ama baš NIKAKVE…
Da pojasnim, crvena se petokraka pojavljuje u novijoj hrvatskoj povijesti u DVA RAZLIČITA KONTEKSTA, a to su OSLOBODILAČKI – tijekom drugog svjetskog rata, i AGRESORSKI – tijekom Domovinskog rata.
Upravo iz razloga što je kompromitirana kao obilježje agresorskih snaga tijekom najvećeg stradanja hrvatskog naroda i države početkom, na hrvatskom teritoriju zadnje vođenog, Domovinskog rata, ta CRVENA PETOKRAKA prema istom kriteriju koji se koristi za pozdrav “ZA DOM SPREMNI”, trebala je i treba biti uklonjena iz svakodnevne uporabe, spomenika i svih drugih obilježja u Republici Hrvatskoj izvan konteksta DRUGOG SVJETSKOG RATA.
Njena se upotreba i pojavljivanje u javnom prostoru može dopustiti isključivo na dane obilježavanja jubileja i državnih praznika vezanih uz DRUGI SVJETSKI RAT, a ostale dane treba biti uklonjena iz SVIH JAVNIH PROSTORA, TRGOVA, SPOMENIKA i slično!
Usporedno s tim, a kao što je već zakonom i regulirano, izraz “ZA DOM SPREMNI” može i mora biti prisutan na znakovlju HOS-a kao legitimnih postrojbi koje su branile hrvatski narod i državu i njegova se upotreba može ograničiti, odnosno zabraniti samo ako se ističe u kontekstu NDH, a nikako vezano uz Domovinski rat.
U tom smislu nužno je sačiniti cjeloviti zakonski prijedlog koji bi regulirao korištenje spornih simbola i pozdrava, uključujući i četničku kokardu. Isti prijedlog valja podnijeti na usvajanje Hrvatskom Saboru i jednom za svagda razriješiti pitanje prijepornih termina u društvu koji već desetljećima predstavljaju kamen spoticanja, predmet sukoba i razdora među građanima. Time će svi budući predsjednici i ostali “ugledni filozofi – korifeji” biti jasno usmjereni na vrstu i način izjašnjavanja o tim simbolima, sudionicima tih događaja iskazati će se dužno poštovanje, a žrtve će naći svoj dugo traženi, zasluženi mir…

Tomislav Tomečić

Prethodni članakSretan i Blagoslovljen Uskrs!
Sljedeći članakPetar Zrinski i Fran Krsto Frankopan: Za domovinu, za veru kerščansku