Akademski kipar Zvonimir Kamenar, predsjednk udruge za promicanje baštine Primorski Hrvat izlaže u Galeriji Juraj Klović, uz otvorenje koje će se održati u četvrtak, 26. rujna u 20 sati.
Izložba će ostati otvorena do 10. listopada.

Kiparstvo Zvonimira Kamenara autentično je i snažno te je svaka njegova izložba potvrda specifične umjetničke osobnosti i stvaralačke dosljednosti. U svom novom ciklusu on bazira svoja promišljanja na problematici egzistencije, ocrtavaju jući položaj čovjeka u društvu. Ukazuje na nevažnost i nemoć pred sistemom politike, birokracije, administracije, grada, države i svijeta unutar kojeg sam život postaje nebitan i zanemariv, ukoliko nije prikladan i pogodan za samu održivu i nametnutu strukturu. Kod autora sve je smišljeno, slojevito, povezano u neraskidivoj, angažiranoj brizi za pojedinca, ali i za umjetnost, za kiparstvo, za rad i vrijednosti koje nestaju, pregažene u borbi za novcem i moći. U skladu s tematikom slijedi i odabir materijala rada, a to je papir, odnosno kartonske role, nevažan otpad koji ostaje nakon istrošene upotrebe u kupaonici ili kuhinji. Izuzetan majstor trodimenzionalnog oblikovanja, bilo u kamenu, staklu, ili bronci on i ovdje, u bazičnoj tehnici slaganja, kaširanja, građenja, potvrđuje svoju veličinu, znanje i virtuoznost, navela je mr. sc. Jasna Rodin u predgovoru.

Zvonimir Kamenar – Funči rođen je 4. svibnja 1939. u Sušaku – Rijeka . Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, na Odjelu kiparstva u klasi prof. Vanje Radauša.

Redovni je član HDLU Rijeka, a od 1967. djeluje kao samostalni umjetnik. Izradio je velik broj skulptura kao i spomenika, od kojih se neke nalaze u Italiji, Austriji Sloveniji i Španjolskoj – Grad Barcelona gdje mu se nalazi replika brončane skulpture književnika Janka Polić Kamova postavljene 2016. te u Hrvatskoj: u Senju, Kostreni, Puntu, Rijeci . . . Autor je mnogih skulpturalnih portreta ličnosti iz starije i novije povijesti Hrvatske. Dobitnik je tuzemnih i inozemnih priznanja. U stalnom je postavu gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, kiparska ostvarenja nalaze mu se u MMSU Rijeka te mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.

Studijska putovanja Nizozemska, Engleska, Italija, Njemačka, Francuska, boravio u „La Cité internationale des arts“ u Parizu.

Više je puta nagrađivan pri izradi raznih urbanističko – arhitektonskih radova u riječkoj grupi Sila – Kamenar – Bralić. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke za umjetnička ostvarenja u 2000. Nekoliko godina djelovao je kao scenograf i kostimograf – suradnik Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Od 1972. do 1985. bio je voditelj i pedagog likovne sekcije „ Dalum“

Djeluje kao kipar – restaurator na zgradama graditeljskog naslijeđa u periodu od 1979. do danas. Kapitalna restauratorska djela: Pomorsko povijesni muzej – Grada Rijeke “Lapidarij“, Gradski toranj Rijeka, Eufrazijeva Bazilika Poreč.

Sudjelovao je na više od stotinu izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba Zvonimira Kamenara

Prethodni članakTribina “Druga strana broda Galeb”
Sljedeći članak111. brigada HV Rijeka