Nikola Tesla rođen je u Lici, u Smiljanu, 10. srpnja 1856.

Reljef postavljen 2006. godine pred ulazom u Osnovnu Školu “Nikola Tesla” rad je akademskog kipara Zvonimira Kamenara, predsjednika Udruge za promicanje baštine Primorski Hrvat.
Brončani reljef štitila je staklena ploča, natpis s imenom izumitelja i krug oko njegova reljefa koji je simbolizirao magnetsko polje. Spomen obilježje vandalizirano je 2011. i od od tada stoji razbijeno.

Nakon kontakta s Gradom i školom pozivamo vas da zajedno obnovimo reljef.
Uplatite donaciju na žiro račun Udruge HR8923900011101066124 uz navedenu svrhu “DONACIJA ZA TESLU”.
Precizni troškovnik dobit ćemo u ponedjeljak, a predviđen iznos je oko 10.000,00 hrk (deset tisuća kuna).

Spomen ploča Nikoli Tesli, rad akad. kipara Zvonimira Kamenara postavljena je 2006, a uništena 2011. POMOZITE DA JE OBNOVIMO


U povijesti čovječanstva pamti se kao genije koji je zauvijek promijenio svijet. U Rijeci je živjela sestra Nikole Tesle, ali su bratova pisma nestala nakon provale D’Annunzijevih ardita.

Tesla je zaslužan za nastanak modernog svijeta, izuma iz područja elektrotehnike i drugih područja kao što su:  daljinsko upravljanje, aeromobil, radar, bežični prijenos energije, kontrola atmosferskih prilika, superprovodljivost, priroda kosmičkih zraka, svjetski informativni sustav, gromobran, točkasti elektronski mikroskop, korištenje energije atoma, korištenje sunčeve energije i energije iz ionosfere, korištenje X zraka, tumačenje prirode etera, komunikacijski sateliti, elektroterapija, detektor laži, umjetne munje (obične i loptaste), frižider, svjetlosni efekti, aparat za proizvodnju ozona, podvodni prijenos PTT informacija, korištenje energije rotacije zemlje, laseri, projektori misli, ozonska kupatila, električna puška, otkrivanje tijela u mraku, roboti, neonsko osvjetljenje, pisaći stroj pokretan ljudskim glasom, džepni oscilator, uređaj za komunikaciju s drugim svjetovima, navigacijski sustav, neprobojni energetski zid, fontana, električni automobil, Internet, radio, uređaj za automatsko prevođenje na druge jezike tzv. prevoditelj…

Nikola Tesla rodio se 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu-Lika kao četvrto dijete pravoslavnog svećenika Milutina i njegove supruge Georgine (Đuke) rođene Mandić. Obitelj Tesla imala je petoro djece: Milku (udatu Glumičić), Angelinu (udatu Trbojević), Danila, Nikolu i Mariju-Maricu (udanu Kosanović). Nikola Tesla je umro 7. siječnja 1943. godine u hotelu New Yorker u sobi 3327. Urna Nikole Tesle se nalazi u muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Većinu dokumenata i Teslinih osobnih stvari prenio je Teslin nećak Kosanović u muzej u Beograd.

U Teslinom dnevniku piše : “Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljeni Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. Stoljeću došli su u Liku i tu ostali.
U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak.” (ovo su rečenice iz neobjavljenog dnevnika Nikole Tesle).

„Kada se o Nikoli Tesli govori i piše, uvijek se počinje sa selom Smiljanom. Njegova obitelj međutim nije iz Smiljana, nego iz drugog dijela Like pa i dalje. U podatcima o svim obiteljima koje su prije više stotina godina živjele u svim dijelovima Like nigdje nije pronađeno prezime Tesla. Bio je to nadimak jednog od Teslinih predaka, koji se zapravo prezivao Draganić, a bio je doseljenik vjerovatno iz Ledenica. Priženio se u obitelj prote Mandića, pa je tako nastala lička obitelj Tesla.“ piše u knjizi Nikola Tesla istraživač, izumitelj.

Skica Nikole Tesle u magnetnom polju akademskog kipara Zvonimira Kamenara

U Rijeci jedna ulica i osnovna škola nose ime genijalnog čovjeka. Već devet godina spomen ploča na OŠ Nikola Tesla je vandalizirana-Donirajte i pomozite da obnovimo spomen ploču!
Uplatite donaciju na žiro račun Udruge HR8923900011101066124 uz navedenu svrhu “DONACIJA ZA TESLU”.

Prethodni članakRiječki pabirci XIV.: Imenovanje riječkih ulica kroz povijest (2.)
Sljedeći članakSiniša Posarić: HRVATSKI KAZALIŠNI AMATERIZAM