ZAČARKAT, DA SE NE POZABI

Djed Anton Mrakovčić Pavlić iz Punta na Krku svojem je petnaestogodišnjem unuku Radu Žicu Mikulinu (r. 1936.) kazivao povijesne priče, a Rado je zapisivao točno onako kako je kazivač govorio i sakupio blago.

ĆUP BEZ BLAGA

Arheolog i kustos Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci Ranko Starac neiscrpan je izvor priča koje govore o ljudima i načinu života davno prije umrežavanja.

BAKA KATICA

Baka Katica iz sela Budak u Dalmaciji preživjela je strahote i ostala vesela legenda riječke tržnice.

KRIŽNI PUT

Josip Bezuh, jedri 95-godišnjak rodom iz Banovine, Riječanin od 1946. pripovijeda dio svog životnog puta, od djeteta cestara i slijepe majke, esperantistice i orguljašice, šegrtovanja u Zagrebu do domobranstva i golgote Bleiburga i Križnog puta. Obitelj je stvorio, i mir pronašao u Rijeci.

Josip Bezuh

KIPAR I DVIJE KILE JABUKA

Predsjednik Primorskog Hrvata, akademski kipar Zvonimir Kamenar kazuje anegdotu o svom starijem kolegi Vinku Matkoviću i njegovom dragom prijatelju Ljubi Pavešiću Jumbu, pjesniku.

ANTON COLNAR

Anton Colnar iz Donjeg Šehovca preživio je ono što bi malo tko preživio. Od pakla Staljingrada do logora, mina, bombi, mučenjado napada medvjeda i ostao smiren, zaljubljen u svoj Gorski kotar. Doživio je 99 godina, a mi smo ga snimili netom prije je otišao u dom.

Prethodni članakVrijeme gradnje i kasnije obnove samostana i crkve sv. Jakova u Opatiji (II. Gotički sloj)
Sljedeći članakVrijeme gradnje i kasnije obnove samostana i crkve sv. Jakova u Opatiji (III. Adaptacije 18.-20. st.)