Na svečanom otvaranju Dječje kuće u Rijeci 26. ožujka 2021. bilo je prisutno četvero djece 5. razreda Osnovne škole Nikola Tesla: Katja Brusić, Andrija Žic, Elena Kolić i Leda Prvulović, predsjednik Zoran Milanović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i suradnici, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota i nekolicina uzvanika.

Foto: Ivan Vuljanić

Dječja kuća, smještena je u industrijskom skladištu s kraja 19. st površine 2.717 m2. U Dječjoj kući sadržaje za djecu zajednički pripremaju tri riječke gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka te njihovi partneri.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt.

Autor projekta DJEČJA KUĆA riječki je arhitekt Saša Randić, a izvođač radova bila je tvrtka ING-GRAD iz Zagreba. Dječja kuća je u najvećem dijelu opremljena hrvatskim dizajnerskim proizvodima i namještajem mlade hrvatske tvrtke “Prostoria”.Zgrada je zamišljena kao svojevrsno predvorje ustanova i organizacija u kulturi koje su planirane u i oko bloka Benčić: Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja grada Rijeke, Gradskog kazališta lutaka i Art kina, ali i kao simboličko predvorje svijeta kulture namijenjena u prvom redu djeci do dvanaest godina. Planirane aktivnosti uključuju video i filmsku produkciju u filmskom studiju, snimanje glazbe, pripovjedno kazalište, interaktivno kazalište za bebe, izradu lutki, ‘senzorno’ kazalište za djecu s poteškoćama u razvoju, projekcije filmova za djecu, dječji odjel gradske knjižnice Stribor.

Zgrada u koju se ulazi zamišljena je kao ‘čarobna kutija’, koja u svojim prolazima skriva prostorije različitih karaktera, koji se postupno otkrivaju.

Prizemlje je dnevni boravak zgrade, iz kojeg kreću stepenice na gornje katove zgrade. Materijalom i svjetlom, mekanim gumenim podom i ogledalima, naglašen je ulaz u drugu dimenziju.  Prostori u volumenu iznad prizemlja postupno se otkrivaju sa stepenica, kružnim kretanjem kroz zgradu.

Iznad prizemlja je stepenasti volumen tribina višenamjenske dvorane, pojedinačno najveće prostorije u kući. Gledalište ima kapacitet od 80 stolica, dok je dvorana namijenjena za kino projekcije i scenske predstave. U produžetku dvorane je izložbeni prostor, odnosno predprostor izvođača, koji je mostom povezan s novom zgradom MMSU.

Drugi kat je prostor glazbene i audiovizualne radionice sa studijima i prostorom režije, te prostorom igraonice, obložene tapiserijom šumskih motiva.

Na trećem katu zgrade je Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, knjižnica u knjižnici, riječki centar dječje knjige.

Krovna terasa je dijelom natkrivena i čini polivalentni prostor, u kojem Gradsko kazalište lutaka planira održavati predstave ‘senzornog’ kazalište.

Projekt se  financira  iz Strukturnih fondova odnosno iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Radovi na Dječjoj kući iznose 43.4 milijuna kuna izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, dok se nadzor, za koji se izdvojilo 319 tisuća kuna, brine tvrtka ZEM nadzor d.o.o. Na opremanje Dječje kuće je utrošeno 9.2 milijuna kuna.

 https://djecjakuca.hr/

Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt uređenja potpisan je 16. srpnja 2018.

Projekt:

Saša Randić
Zorana Šimunović
Iva Vucković
Helena Dimitrišin
Daša Manojlović
Olivija Horvatić

Tapiserija i kolorit:
Sanja Ipšić-Randić

Fotografije:
Ivan Vuljanić

Prethodni članakNA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA
Sljedeći članakVRIJEME KADA SU KAZALIŠNI AMATERI UŽIVALI POŠTOVANJE STRUKE